| by Stiri Tehnologie | No comments

Natiunile Unite au cazut prada hackerilor

Daca credeai ca atacurile cibernetice nu sunt o amenintare prea mare, ei bine, ar fi cazul sa stii ca pana si ONU le-a cazut prada acestor hackeri. Sunt detalii care au fost dezvaluite de Associated Press si The New Humanitarian, publicatii care au facut rost de informatii pe tema acestui subiect. Imediat dupa publicarea acestor rapoarte, oficialii de la Organizatia Natiunilor Unite au recunoscut ca au cazut victima unui atac cibernetic grav. Acest atac a fost demarat pe parcursul verii trecute, iar in joc au fost datele a aproximativ 4000 de angajati. Dupa cum spuneam, cel mai probabil detaliile evenimentului nu ar fi ajuns niciodata publice daca un raport intern al institutiei nu ar fi ajuns pe mana jurnalistilor de la The New Humanitarian si Associated Press, care au facut publice aceste detalii in reportajele lor. Avand in vedere faptul ca este vorba despre securitatea a mii de persoane implicate, oficialii ONU au considerat faptul ca pastrarea in secret a atacului ar fi cea mai buna solutie. De alta parere sunt o multime de tari, miscarea fiind privita in mod ostil de catre comunitatea internationala. 

Potrivit datelor care s-au raspandit rapid in mediul online, in lujna iulie a anului trecut, un grup de hackeri s-a folosit de de o vulnerabilitate in sistemul de securitate al Microsoft SharePoint si de un tip de malware neidentificat pana in prezent pentru a capata acces la zeci de servere atat de la birourile ONU de la Geneva si Viena, cat si de la biroul Comisarului Inalt pentru Drepturile Omului din cadrul Natiunilor Unite (OHCHR). Institutii care, in total, numara in jur de 4000 de angajati. Prin urmare, au fost puse in pericol datele personale a mii de persoane care lucreaza in cadrul uneia dintre cele mai mari institutii ale lumii. 

”Atacul s-a reflectat in compromiterea unor componente fundamentale de infrastructura. Pentru ca natura exacta si scopul incidentului nu au putut fi determinate, ONU a decis sa nu mediatizeze in mod public atacul.”, a explicat un purtatorul de cuvant al ONU pentru cei de la The New Humanitarian.

In acest caz a intervenit si un fost hacker care lucra pentru guvernul SUA si care a afirmat, dupa ce a citit raportul, faptul ca atacul pare sa fi fost unul demarat cu scopul de a spiona institutia si ca, dupa parerea sa, a fost sponsorizat de un strat strain, cel mai probabil unul ostil Statelor Unite. Lista poate fi lunga, insa principalii suspecti ar fi Rusia, China, Iran sau Coreea de Nord, cu care SUA a mai avut disensiuni in domeniul securitatii cibernetice. Desi iranienii si nord-coreenii nu au reusit, pana in momentul de fata, sa demareze atacuri importante pentru infrastructura Statelor Unite, deci principalii suspecti ar fi Rusia si China. Revenind la atac, hackerii si-au ascuns urmele prin a sterge logurile care atestau atacul si ar fi atras atentia asupra fisierelor ce au fost accesate, copiate sau sterse. In total, se pare ca acestia ar fi descarcat in jur de 400GB de informatii.

Leave a Reply