| by Stiri Tehnologie | No comments

Digitizarea ANAF: avantajele si dezavantajele acestui demers

In momentul de fata, se lucreaza din greu la informatizarea ANAF, pentru ca autoritatea nationala de administrare fiscala sa functioneze intr-un mod mai eficient. Aceasta digitizare a sistemelor ANAF se afla de mult pe lista de prioritati a guvernului Romaniei, cu fiecare prim-ministru pe care tara l-a schimbat in ultimii zece ani de zile. Florin Citu a oferit mai multe detalii pe tema acestui subiect intr-o interventie televizata in care a vorbit despre propriul sau plan in legatura cu acest proiect care dureaza deja de ani de zile. Noul ministru al Finantelor a spus ca, cu putin noroc, efectele digitalizarea multor servicii ale insitutiei ar trebui sa fie resimtite pana la jumatatea acestui an. La urma urmei, aceasta schimbare nu este in interesul altcuiva decat a autoritatilor de stat. Un dezavantaj pe care il prezinta acest proiect, insa, este faptul ca sunt o multime de angajati ai ANAF care isi vor pierde locurile de munca din momentul in care se realizeaza modernizarea autoritatii fiscale.

Intr-o aparitie la postul de televiziune Realitatea Plus, Citu si-a exprimat speranta cu privire la faptul ca digitalizarea ANAF sa fie un proiect finalizat pana la jumatatea lui 2020, adica in luna iunie. Mai mult, aceasta transformare a modului in care va opera autoritatea fiscala ar urma sa se reflecteze in eliminarea a aproximativ 2150 de posturi dintre structurile ANAF, dintre care doar 150 sunt posturi de conducere. Cel mai probabil aceste 150 de posturi de conducere sunt ocupate de oameni loiali PSD, avand in vedere politica Fuvernului Orban de a indeparta oamenii lasati de partid in functii dupa caderea cabinetului condus de Viorica Dancila.

„Reorganizarea ANAF inseamna, de asemenea, eliminarea a 150 de posturi de conducere si aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Inseamnă Antifrauda care trece sub Inspectia Fiscala, deci trei vicepresedinti in loc de patru, si raman discutiile despre Vama, unde si acolo vor fi schimbari. Discutam solutia optima si acolo, dar deja am inceput. Pe de o parte vreau sa fac economii, pentru ca aparatul ANAF si cu informatizarea nu o sa mai am nevoie de asa mult personal. Daca nu mergeam la CSAT (informatizarea) dura cel putin un an de zile. Asa mi se spune tot timpul, asa dureaza de ani de zile. Eu vreau pana la jumatatea anului”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Citu, in direct la Realitatea Plus, citat de catre cei de la Mediafax. „Am făcut tot sistemul privat sa cumpere case de marcat, sofisticate, cu TVA si tot felul de lucruri, la toate companiile, dar ANAF-ul nu are sistemul gata. A trebuit sa prorog intrarea in vigoare ca sa nu dau amenzi. Mi se tot spune de termenele legale si din cauza asta trebuie sa mergem in CSAT”, a afirmat Citu.

Ministrul de Finante a mai vorbit si despre problema evaziunii fiscale in Romania, un capitol la care tara noastra este fruntasa, si a promis ca se vor lua masuri drastice in aceasta privinta de acum incolo. Pentru ca este o ”problema de securitate naționala” care ne transforma in ”rusinea Europei”. Ramane de vazut masura in care aceste promisiuni se vor transforma in fapte.

Leave a Reply