| by Stiri Tehnologie | No comments

Discutiile in legatura cu starea climatica sunt deschise

Problemele climatice au devenit din ce in ce mai grave si acest lucru este vizibil. Mai ales avand in vedere faptul ca am avut parte de temperaturi de primavara in noiembrie. Ca sa nu mai spun ce a fost pe timpul verii, atunci cand pana si in anumite parti din Anglia era canicula in adevaratul sens al cuvantului. Ceea ce duce la o singura concluzie certa: faptul ca schimbarile climatice sunt un fenomen global care ar putea avea repercursiuni asupra planetei intr-un viitor, in ciuda faptului ca nu se stie cat de apropiat sau indepartat ar fi acesta. Si averm nevoie de un activism real pentru a reduce repercursiunile acestui fenomen, nu de discursurile Gretei Thunberg sau ale altor tineri din aceasta miscare activista la conferintele ONU. Din nou, prin activism real ma refer la actiuni care sa reduca poluarea in mediul inconjurator la un nivel la care sa nu mai aiba repercursiuni asupra climei. Insa este un lucru suficient de dificil in momentul de fata. Nivelul de dioxid de carbon din atmosfera planetei a crescut semnificativ, in timp ce nivelul de oxigen a scazut ca urmare a incendiilor din padurea amazoniana. Cu alte cuvinte, Pamantul a pierdut 20% din oxigenul sau in acel incendiu. 

In orice caz, se pare ca schimbarile climatice au inceput sa atraga atentie din partea liderilor politici in ultimul timp. Nu al lui Donald Trump, deoarece acesta inca trateaza subiectul cu scepticismul cu care ne-a obisnuit. Insa este vorba despre mai multi lideri politici din mai multe tari care au decis sa dea curs acestor avertismente si sa ia masuri in aceasta privinta, intr-un fel. Astfel, liderii politici si diplomatii pe probleme de clima se intalnesc la Madrid pentru a purta doua saptamani de discutii, pe fondul cresterii sentimentului de criza climatica. Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, „punctul de intoarcere nu mai este peste orizont”. Cu alte cuvinte, nu mai exista un punct de intoarcere in momentul de fata.

Intre timp, organizatia non-guvernamentala Salvati Copiii sustine ca schimbarile climatice au lasat milioane de oameni confruntandu-se cu o foamete din ce in ce mai mare in Africa. Mai ales avand in vedere faptul ca aceasta problema nu era intocmai una straina de continentul respectiv. Insa acum, in jur de 33 de milioane de persoane s-ar afla la nivele de urgenta ale insecuritatii alimentare din cauza ciclonilor si a secetei.

Spania a intervenit apoi pentru a gazdui evenimentul, care va avea in jur de 29.000 de participanti in cele doua saptamani de discutii. In fata sedinței, secretarul general al ONU a spus ca criza climatica este una iminenta si ca liderii politici trebuie sa ofere un raspuns concis. „In primele 12 luni care urmeaza, este esential sa asiguram angajamente nationale mai ambitioase, sa incepem imediat sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera intr-un ritm consistent pana la atingerea neutralitatii carbonului in 2050. Pur si simplu trebuie sa incetam cu sapaturile si forajul si sa profitam de posibilitatile vaste oferite de energiile regenerabile si soluțiile bazate pe natura”, a spus Guterres.

Leave a Reply