| by Stiri Tehnologie | No comments

Informatiile personale ale clientilor T-Mobile au fost expuse intr-un hack

T-Mobile a declarat joi ca un grup de hackeri au obtinut acces la informatiile personale ale unor clienti wireless pre-paid, inclusiv numele lor, numerele de telefon si detaliile in legatura cu contul acestora. Totusi, furnizorul wireless a declarat ca nu sunt expuse informatii financiare si ca nici o parola nu a fost compromisa. Acest lucru nu face decat sa demonstreze vulnerabilitatea de care au dat dovada bazele de date online ale mariilor companii. Pe langa faptul ca stocheaza dosare intregi cu date ale utilizatorilor, acestea mai sunt si expuse in cazul in care anumite grupari de hackeri tind sa-si tinteasca atacurile asupra unei anumite companii din acest spectru. In orice caz, atunci cand vine vorba despre propria protectie, o multime de companii si-au imbunatatit sistemele de securitate in urma acestor atacuri pentru a le proteja intr-un mod mai eficient. Insa sunt si alte companii care ori nu au acordat prea multa atentie acestui aspect, ori nu au sa dezvolte sistemele de securitate in asa maniera incat acestea sa fie mai “rezistente”.

Evident, odata ce a fost hack-uita baza de date respectiva, e mai usor sa restrictionezi accesul hackerilor, insa nu scade semnificativ riscul unui nou atac in cazul in care sistemele de securitate nu sunt imbunatatite. Cei de la T-Mobile au declarat ca au blocat accesul neautorizat si ca a notificat autoritatile americane in privinta acestui atac. Operatorul wireless nu a dezvaluit exact momentul in care a avut loc hack-ul sau numarul de clienti care au fost expusi, insa un purtator de cuvant a spus despre numarul acestora este intr-un “procent foarte mic de o singura cifra de clienti” si ca oficialii companiei au notificat clientii care au fost afectati de acest hack.

“Noi luam foarte in serios securitatea informatiilor dumneavoastra si avem o serie de garantii pentru a va proteja informatiile personale impotriva accesului neautorizat”, au sustinut cei de la T-Mobile intr-o declaratie pe tema acestui incident, postata pe site-ul lor web. „Regretam cu adevarat faptul ca a avut loc acest incident si ne cerem scuze pentru orice inconvenienta care v-a provocat”. Evident, nici in cazul acestei companii telecom americane nu este prima oara cand se intampla un astfel de incident. Cei de la T-Mobile au suferit un alt atac din partea hackerilor anul trecut, atunci cand numele, numerele de telefon si in legatura cu conturile (gama de date pe care o are stocata T-Mobile) a aproximativ 2 milioane de clienti au fost, de asemenea, expuse. In cazul respectiv, insa, operatorul telecom din Statele Unite a sustinut ca au fost expuse si parolele criptate. Ceea ce inseamna ca de aceasta data, situatia nu a fost atat de grava precum ar fi putut fi. Ori si-au mai imbunatatit putin sistemele de securitate, ori hackerii au fost depistati rapid iar compania a preluat din nou controlul bazei de date.

Cel mai recent hack a fost dezvaluit la trei zile dupa ce directorul executiv al companiei americane, John Legere, a anuntat ca va renunta la postul sau in conducerea operatorului telecom la data de 1 mai, confirmand speculatiile de lunga durata conform carora va demisiona din functie. 

Leave a Reply