| by Stiri Tehnologie | No comments

Statele Unite au lansat inca un atac cibernetic asupra Iranului

Statele Unite si Iran se afla la un pas de razboi, insa nici una dintre aceste tari nu recurge la redactarea unei declaratii de razboi pe motiv ca aceasta ar putea insemna izbucnirea celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Atatea meme-uri despre WW3, iar situatia atarna de un turnir al umbrelor in Orientul Mijlociu, mai precis in Golful Persic. Iran este aliata cu Rusia si China, carora le furnizeaza resurse constante de petrol si uraniu in schimbul sprijinului din partea celor doua tari pentru a-si demara proiectul nuclear. Daca Coreea de Nord pare dispusa la a renunta la programul sau de inarmare nucleara, Iranul are suficient sprijin din partea acestor doua puteri pentru a-l putea continua. Suficient pentru a putea rasturna o drona americana ce a patruns in spatiul american si a ameninta Israelul cu disparitia in 3 zile in cazul unui razboi iraniano-american. 

Conflictul dintre cele doua tari a escaladat in vara acestui an. SUA au inceput sa-si trimita flota si alte resurse militare in regiunea Golfului Persic, dupa ce Iranul era acuzat direct de provocarea a tot felul de incidente maritime. In aceste incidente erau implicate nave comerciale, iar Statele Unite au inceput sa trimita militari in zona, scopul declarativ fiind acela de a proteja interesele marii puteri in regiune. Dupa cum spuneam, Iranul a ripostat la actiunile americanilor prin faptul ca a doborat un avion de supraveghere american, despre care iranienii sustineau ca ar viola spatiul aerian al tarii. Replica SUA a venit la scurt timp, atunci cand expertii Pentagonului au pregatit atacuri cibernetice impotriva Corpului Garzii Revolutionare Islamice (IRGC). Acestia ar fi descoperit si ruinat o multime de retele de calculatoare iraniene care erau folosite pentru lansarea de rachete nucleare. Iran sustine, insa, ca aceste atacuri nu au avut nici o consecinta grava asupra tarii.

Conflictul parea sa se linisteasca in ultimele luni, insa acum se pare ca cele doua tari sunt din nou una la gatul celeilalte. Astfel, se presupune ca SUA au efectuat un alt atac cibernetic impotriva Iranului in urma atacurilor impotriva instalatiilor petroliere saudite pe care iranienii l-au demarat in cadrul lunii septembrie. Aceasta operatiune cibernetica a afectat hardware-ul fizic si a vizat capacitatea Teheranului de a raspandi propaganda privind alegerile prezidentiale din America, au raportat cei de la Reuters miercuri, citand doi oficiali americani aflati sub anonimat.

Se pare ca atacul cibernetic, care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, pare sa fie un raspuns la adresa atacurilor cu drona si rachete asupra instalatiilor petroliere cheie din Arabia Saudita, despre care oficialii americani au spus ca provin din Iran. Tara a negat orice implicare. Un purtator de cuvant a Pentagonului a refuzat sa comenteze, spunand ca este „o chestiune de politica si pentru securitatea operationala, nu discutam despre operatiunile noastre cibernetice”. Lucru care confirma faptul ca atacul a avut loc, pentru ca atunci cand un om politic evita un raspuns la o intrebare mai delicata, e clar ca lumina zilei ca acest raspuns este unul pozitiv. Ma intreb ce a rezolvat SUA prin acest atac.

Leave a Reply