| by Stiri Tehnologie | No comments

Partenerii Google de la Pittsburgh voteaza sa se alature uniunii sindicale

Partenerii Google din Pittsburgh au votat, in cursul zilei de marti, sa se alature United Steelworkers Union (nu stiu cum ar trebui sa traduc aceasta denumire, poate Uniunea Lucratorilor cu ambitie de fier? In fine, probabil intelegi ideea). Grupul, format din aproximativ 80 de lucratori, angajati ai companiei de servicii digitale HCL Technologies, „cauta o voce la locul de munca si oportunitatea de a-si negocia salariile si conditiile de munca”, a mai spus sindicatul. Aceasta miscare este un castig major pentru TVC-uri, timp, vanzatori si contractori, deoarece lucratorii tehnologici au imbratisat din ce in ce mai mult forta de munca organizata. Google, in special, a fost capul de afis pentru activism in Silicon Valley. Lucratorii gigantul de cautare s-au exprimat impotriva initiativelor companiei in China, a proiectelor de inteligenta artificiala si a culturii la locul de munca. In noiembrie anul trecut, peste 20.000 de lucratori au organizat o interventie globala masiva pentru a protesta impotriva executivilor cheie de la Google, acuzati de hartuire sexuala. 

Se pare ca TVC-urile constituie mai mult de jumatate din forta de munca a Google, au protestat si pentru a obtine mai multe drepturi de la companie. Google a declarat, in aprilie, ca va solicita companiilor care furnizeaza gigantului de cautare lucratori temporari si contractuali pentru a oferi personalului sau beneficii complete. Aceste beneficii includ asistenta medicala, salariul minim de 15 dolari si concediu pentru cresterea copilului. „Merita sa le fie auzita vocea”, a declarat Thomas Conway, presedintele USW, intr-o declaratie. „Impreuna, ne vom asigura ca asa sunt”.

Google a declarat, in cadrul zilei de joi, ca va continua sa colaboreze cu cei de la HCL in ciuda actiunilor angajatiilor companiei. „Lucram cu o multime de parteneri, dintre care multi au forte de muncă sindicalizate si multe dintre acestea nu”, a declarat o purtatoare de cuvant a Google. “Ca si in cazul tuturor partenerilor nostri, indiferent daca angajatii HCL se unifica sau nu e [n.r. o problema] intre ei si angajatorul lor.” HCL nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii. Relatia Google cu contractorii sai a dobandit atentia opiniei publice din Statele Unite. In iulie, 10 senatori democrati, dintre care si candidatii prezidențiali Kamala Harris, Bernie Sanders si Elizabeth Warren, au trimis o scrisoare catre CEO-ul Google, Sundar Pichai, solicitand companiei sa-si promoveze zilierii cu contracte pentru angajatii cu norma intreaga.

Nu este prima data cand Google a primit presiuni din partea unei uniuni bine stabilite. In luna august, un grup de creatori YouTube au declarat ca si-au unit forțele cu IG Metall, un sindicat german al lucratorilor, pentru a cere mai multa transparenta de la platforma video detinuta de Google. YouTube a spus ca se va intalni cu grupul, dar ca nu va negocia cerintele sindicatului. Si totusi, presiunile pe care le pot face aceste sindicate sunt destul de mici, pentru ca puterea de a lua decizii o detin tot corporatiile. Insa exista o teama de opinia publica care tinde sa aduca reprezentanti ai unor mari companii la masa de dialog. Cu riscul de a nu negocia. 

Leave a Reply