| by Stiri Tehnologie | No comments

Corpul si reactia acestuia la bauturi energizante. Cum te afecteaza Red Bull, Burn, Monster, etc.

O multime de oameni consuma bauturi energizante. Deoarece au un continut de cafeina mai ridicat decat cafeaua si cola la un loc, aceste bauturi au un efect mai bun, te tin treaz mai mult timp. Doar ca nu sunt intocmai bune pentru sanatatea ta. Evident, e un lucru pe care il stii fara sa trebuiasca sa ti-l spun eu, dar hai sa vedem exact in ce masura te afecteaza, ca sa stii cum sa le eviti de acum incolo. Sau, nu stiu, sa le folosesti doar atunci cand ai nevoie. Sau daca continui sa consumi, sa fii constient de cat rau iti poate face ceea ce bei. In fine, decizia e a ta, nu e ca si cum aceste bauturi ti-ar face un rau mai mare decat iti fac alcoolul sau drogurile. Deci inca esti intr-o zona relativ safe, in care poti sa scapi prin intermediul unui consum moderat. Oricum nimeni nu poate avea un stil de viata sanatos in societatea moderna. 

In orice caz, in 2014, cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au clasificat bauturile energizante drept un pericol pentru sanatatea publica. Si chiar sunt, motiv pentru care consumul nu este recomandat (dar nici interzis, spre deosebire de alcool) pana la varsta de 18 ani. In ciuda acestui fapt, consumul de energizante e ca vapingul, se afla in crestere la nivel global. Bine, trebuie sa recunosc, si eu mai bag din cand in cand un Red Bull sau mai trag un abur de tigara electronica. Nu e ca si cum as face asta in fiecare zi, deci e relativ ok. Insa sunt o gramada de oameni, mai ales studenti stresati de faptul ca si-au petrecut orele de curs in club si ca trebuie sa invete pentru ca intra in sesiune. Sau adolescenti pe la 15-16 ani care amesteca energizantele cu alcoolul ca sa nu se imbete. Energizantele merg destul de bine cu un pahar de Jack Daniels sau orice felt de alt whiskey. Oricum nu mai e nici un secret ca baietii au prima betie inainte de 18 ani. Fetele la fel, mai nou. 

In fine. Acum, sa-ti detaliez cu exactitate modul in care acestea iti distrug corpul. Incetul cu incetul, evident. Fie ca e vorba de Red Bull, Burn, Monster, Rockstar sau un amarat de energizant Proxi, toate au gusturi diferite, dar efectele si compozitia chimica sunt cam aceleasi. Principalul ingredient e cafeina, la care se mai adauga plante precum guarana sau ginseng. Si taurina (s****z de taur). Intr-o doza de energizant poti gasi pana la 500 de miligrame de cafeina, cu 450 mai mult fata de cele pe care le gasesti intr-o ceasca de cafea.

Cafeina dintr-un energizant iti intra in sange in primele zece minute dupa ce ai terminat o doza, urmand ca in cursul urmatoarelor 15-45 de minute sa te simpti hiperactiv. Dupa 50 de minute, insa, din cauza cantitatii mari de zahar, ficatul va lucra pentru eliminare acestuia, fapt care duce la o cadere de zahar. Deci un nivel redus de energie si o stare de oboseala. Se spune mai departe ca ar fi ca un drog, iar atunci cand cafeina iti iese din sange, incepi sa vrei mai multa. Esti intr-un fel de stare de sevraj, care se manifesta prin dureri de cap, irascibilitate, lipsa de răbdare si chiar constipatie.

Leave a Reply