| by Stiri Tehnologie | No comments

Razboiul comercial dintre China si Statele Unite a inceput

La un moment dat, Donald Trump si cu Xi Jinping se intalnisera in culise la conferinta G20 si convenisera asupra unui acord pentru a se aseza la masa si a negocia prevenirea unui razboi comercial intre Statele Unite si China. A fost exact momentul in care cei de la Huawei au putut lua o gura de aer dupa sanctiunile impuse de catre Trump in ordinul executiv al liderului american impotriva unei liste de companii chinezesti suspectate ca ar dauna securitatii nationale a Statelor Unite prin faptul ca furnizeaza guvernului de la Beijing informatii despre tarile si companiile cu care colaboreaza. Sanctiunile impotriva Huawei au fost relaxate pentru o perioada de 90 de zile, in care compania va putea incheia afaceri cu corporatiile americane, insa doar pentru aceasta perioada temporara, dupa care se va aplica sanctiunea. 

Ceea ce inseamna o multime de lucruri pentru companie, cel mai grav dintre acestea fiind faptul ca nu va mai avea acces la Android. Deja le-a fost taiat in mare parte accesul la aplicatii si alte optiuni ale Google, desi, avand in vedere faptul ca sanctiunile Huawei sunt inca relaxate, ei pot folosi cea mai noua versiune de Android. Doar ca nu vor avea acces la mai nimic pentru noile modele flagship ale comaniei, Mate 30 si Mate 30 Pro, ceea ce forteaza compania sa se reorienteze. Ori spre Harmony OS, noul sistem de operare al Huawei, ori spre Aurora, sistemul de operare utilizat de catre guvernul rus. Cea de-a doua mutare ar fi una mai controversata. Ramane de vazut exact ce va face Huawei in aceasta situatie.

In schimb, Statele Unite au impus un tarif de 15% impotriva unor bunuri chinezesti in valoare de 112 miliarde de dolari, lucru pe care consumatorii se pot astepta sa-l simta atunci cand vor cumpara aceste produse, de la lapte la scutece la unele produse tehnologice fabricate din China, cum ar fi Apple Watch. Da, are un efect negativ si pentru Apple, pentru ca compania din Copertino isi dezvolta majoritatea dispozitivelor in fabrici din China, iar o crestere a preturilor ar insemna un dezastru si pentru ei din cauza unei scaderi semnificative a clientilor. China a ripostat, duminica, cu propriul plan tarifar care va intra în vigoare la 12:01 p.m. ora locala. Se extrag tarife mai mari pe etape pe marfuri din Statele Unite, in valoare de aproximativ 75 de miliarde de dolari, precum soia și petrol. De asemenea, se va relua o taxa suplimentara de 25% la masinile importate din SUA la 15 decembrie.

In ciuda acestor actiuni, inca este speranta pentru un armisitiu intre cele doua mari puteri. Negocieri in privinta prevenirii unui razboi comercial chinez-american sunt inca programate in aceasta luna, a declarat Trump reporterilor, in cursul zilei de vineri, inainte de a merge la retragerea prezidentială din Camp David. Dar si-a mentinut hotararea de a continua razboiul comercial, cel putin pentru moment. Lucru pe care l-a spus foarte clar atunci cand a declarat ca “Vom castiga aceasta lupta”. 

Leave a Reply