| by Stiri Tehnologie | No comments

Hackingul e una dintre principalele surse de venit in Coreea de Nord

Din nou, vorbim despre Coreea de Nord. Una dintre singurele tari ramase comuniste pe globul pamantesc. O tara care de asemenea nu dispune de prea multa tehnologie, existand rapoarte asupra faptului ca Huawei i-ar fi ajutat sa construiasca retele Wi-Fi… de 3G. Asta in conditiile in care Coreea de Sud a fost una dintre primele tari in care a fost inaugurata noua retea de date mobile 5G, mai ales pentru faptul ca e sediul unor companii cu renume international ca Samsung si LG. De asemenea, este o tara in care propaganda si cultul personalitatii ating, sau in cazul asta depasesc, inaltimile atinse de Ceausescu in timpul Romaniei comuniste (cine a trait pe atunci, o sa inteleaga sau o sa treaca imediat la comparatii). Si mai ales o tara in care se pune foarte mult accent pe munca, fiind o economie de stat. 

Va mai aduceti aminte acel meme cu indienii si tehnologia? “You think we don’t have internet?”, e versul unui muzician din India intr-un diss pentru Pewdiepie. Ei bine, acum se pune problema, credeai ca Coreea de Nord nu are internet? Mai gandeste-te odata. Bun, deci am stabilit faptul ca, intr-adevar, Coreea de Nord are internet, chiar si in timpurile comuniste. Deci orice comparatie cu Romania sub Nicolae Ceausescu e din start exclusa, pentru ca situatia e mai comparabila cu China sub Xi Jinping (nu, nu Mao Zedong). In fine, dupa cum bine stii, hackingul poate fi o activitate banoasa. Iar Coreea de Nord a descoperit asta si profita de abilitatile cetatenilor sai ca sa genereze venituri importante. Stai, credeai ca acesti hackeri din Coreea de Nord actioneaza singuri intr-un stat comunist, in care activitatea online este monitorizata de sisteme guvernamentale? Poate actioneaza singuri, dar aici e vorba doar de cei care reusesc sa treaca granita si sa emigreze. Restul o fac in slujba guvernului. Pentru ca Republica Populara Democrata Coreeana sa straluceasca, este nevoie de serviciile voastre. Traiasca Partidul, traiasca Kim Jong-un, traiasca Republica Populara Democrata Coreeana!

Phenianul „a folosit spatiul cibernetic pentru a lansa atacuri tot mai sofisticate in scopul de a fura bani de la institutiile financiare si din schimburile de criptomoneda pentru a genera venit”. Deci, la ce nevoie au de resurse naturale si de o economie de piata, importuri, cand se descurca pur si simplu din banii facuti din hacking? Care este o activitate legala atat timp cat este prestata pentru Kim Jong-un? Prima tara care stie sa foloseasca inteligent internetul este una comunista, rusine societatii moderne.

Ai crede ca profitul merge la cetateni, pentru a le imbunatati conditiile de trai si a-i face mai putin saraci decat sunt? That’s cute, dar nu e cazul. Tot profitul generat de atacurile cibernetice se duce la armata maretei Republicii Populare Democrate Coreene! Mai clar, se duce la programul de dezvoltat rachete nucleare al acesteia. Coreea de Nord a incercat sa scape de sanctiunile impuse de Statele Unite ale Americii, iar acesta a fost un subiect de discutie intre Kim Jong-un si Donald Trump, insa se pare ca nu s-au inregistrat progrese.

Leave a Reply