| by Stiri Tehnologie | No comments

Facebook vine cu detalii noi despre atacurile din Noua Zeelanda

Vineri, 15 martie 2019, Brenton Tarant, un extremist a transmis, in timp real, pe Facebook, pe durata a 17 minute, atacul sau terorist asupra a doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda, in care au fost ucise nu mai putin de 50 de persoane. Reprezentantii retelei de socializare au sustinut, intr-un comentariu asupra situatiei, ca videoclipul a fost vizionat de 4.000 de ori in total inainte de a fi eliminat de pe platforma retelei. Companiile din domeniul social media au incercat sa impiedice raspandirea videoclipului printre copii, in timp ce, in urma atentatelor, cativa lideri mondiali au cerut retelelor de socializare sa-si asume mai multa responsabilitate pentru materialul grafic afisat pe platformele lor. Nu este pentru prima oara cand au fost afisate pe Facebook live-uri cu continut grafic neadecvat, insa este, pana in prezent, cel mai grav caz in acest sens.

In ciuda faptului ca videoclipul original a fost eliminat de pe Facebook, acesta a fost rapid reprodus si distribuit pe alte platforme, inclusiv YouTube si Twitter. Luni, intr-o noua declaratie pe tema acestui caz, Facebook a oferit noi detalii despre inregistrare, inclusiv faptul ca transmisia in timp real a fost vizionata e mai putin de 200 de ori. De asemenea,

Un Facebook deja controversat din prisma dosarului penal deschis pentru vanzarea datelor utilizatorilor sai catre mariile companii tech din SUA este, din nou tinta atacurilor de catre opinia publica. Astfel, transmiterea de continut ofensiv pe retelele de socializare a fost aspru criticata de mai multe personalitati. Premierul australian Scott Morrison si-a exprimat ingrijorarea cu privire la “rolul nerestrictionat” al tehnologiilor internet in atacurile teroriste. Intr-o scrisoare a prim-ministrului japonez Shinzo Abe catre președintia G20, acesta a solicitat abordarea acestui subiect la urmatoarea reuniune a G20. “Este inacceptabil ss tratam internetul ca pe un spatiu neguvernamental”, a scris el.

Morrison a afirmat ca scopul este “sa se ajunga la un acord asupra unei actiuni coordonate pentru a permite o protectie mai mare [n.red. a internetului] impotriva violentei teroriste. Este necesara colaboararea comunitatii globale pentru a se asigura ca firmele de tehnologie isi indeplinesc obligatia morala de a proteja comunitatile pe care le servesc si de care profita”.

De asemenea, Jacinda Ardern a declarat ca firmele de social media trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a combate raspandirea terorismului pe platformele sale. Si secretarul de stat din Marea Britanie, Sajid Javid, a cerut, retelelelor de scocializare sa ia masuri pentru a opri traficul de materiale extremiste pe canalele lor.

Leave a Reply