| by Stiri Tehnologie | No comments

TikTok, interzis in marina americana din motive de securitate

Dupa cum spuneam in articolele precedente, Statele Unite se pregatesc de un razboi si cu TikTok, dupa ce conflictul cu Huawei continua de peste 7 luni de zile. Exista ingrijorari conform carora cei de la ByteDance, compania care detine platforma de video streaming, ar colabora cu guvernul Republicii Populare Chineze. Sunt acuzatii similare cu cele aduse Huawei, cu mici diferente. Huawei este acuzata de faptul ca ar fi oferit oficialilor chinezi informatii in legatura cu companiile si tarile cu care compania a colaborat in proiecte de infrastructura,. Din acest motiv exista o reticenta vizibila fata de companie atunci cand vine vorba de o colaborare pentru dezvoltarea infrastructurii 5G in anumite tari, cu toate ca sunt si puteri europene precum Franta, Germania si chiar Marea Britanie care au permis companiei sa activeze in continuare. Ori pentru a sfida Statele Unite, cu care se afla in conflict, ori pentru a obtine o infrastructura la preturi mai accesibile. Ei bine, in cazul TikTok, acuzatiile sunt ca acestia ar furniza guvernului de la Beijing datele cu caracter personal ale utilizatorilor sai, atat cei aflati pe teritoriul Chinei, cat si cei aflati in afara republicii comuniste.

In Statele Unite, a inceput deja o investigatie ampla pentru a determina in ce masura reprezinta TikTok un pericol pentru securitatea nationala a tarii. ByteDance, insa, a sustinut de nenumarate ori faptul ca nu activeaza pe piata din China si ca nici nu a luat in considerare vreodata aceasta optiune. Insa procedurile impotriva TikTok au fost deja demarate, in mare parte. Astfel, marina americana a interzis accesul la TikTok pe  dispozitivele mobile emise de guvern din cauza problemelor de securitate cibernetica. Intr-un raport publicat la inceputul acestei saptamani pe o pagina de Facebook destinata personalului militar, Marina a declarat ca cei care nu au sters aplicatia vor avea accesul la Navy Marine Corps Intranet (serviciul de intranet al marinei americane) blocat, au informat cei de la Reuters in cursul zilei de vineri.

Utilizatorii care fac parte din marina au fost indrumati „sa nu instaleze / sa dezinstaleze aplicatia TikTok de pe dispozitivele mobile furnizate de guvern, precum iPhone-uri si iPad-uri”, a declarat Dave Benham, director de afaceri publice pentru US Fleet Cyber Command / US 10th Fleet (flota a 10-a a marinei SUA), intr-un comunicat trimis prin e-mail celor de la CNET. “Aceasta decizie a fost luata pe baza unei evaluari in ceea ce priveste amenintarle de securitate cibernetica si este in concordanta cu eforturile Flotei a 10-a pentru a aborda proactiv amenintarile existente si emergente in apararea retelelor noastre.”

Companiile chinezesti au fost acuzate de faptul ca „nu au o capacitate semnificativa de a spune nu Partidului Comunist Chinez  daca oficialii decid sa ceara ajutorul lor”, potrivit oficialului Departamentului de Stat american, Christopher Ashley Ford, in cadrul unei conferinte ce a avut loc in septembrie. Luna trecuta, armata americana a interzis cadetilor sai sa foloseasca TikTok, dupa ce senatorul Chuck Schumer si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste recrutarea unor oameni care au folosit aplicatia, potrivit Reuters.

Leave a Reply