| by Stiri Tehnologie | No comments

Hackerii iranieni au vizat campania SUA 2020, spune Microsoft

Hackerii care par a fi angajati de catre guvernul iranian au vizat alegerile prezidentiale din 2020, potrivit gigantului tehnologic Microsoft. Grupul a atacat peste 200 de conturi de e-mail, unele dintre ele apartinand unor persoane asociate „unei campanii prezidentiale americane”, au declarat reprezentantii companiei. Tinta a fost, evident, campania de re-alegere a presedintelui-in-exercitiu, Donald Trump, au declarat surse pentru agentia de stiri Reuters. Iranul nu a comentat public afirmatiile inca, desi, avand in vedere conflictele dintre SUA si trupele iraniene, nu ar fi greu de crezut ca iranienii au fost in spatele acestor atacuri. Mai ales ca ar fi, practic, un contra-atac pentru acele atacuri cibernetice initiate de Statele Unite in cursul verii. Mai exact, experti ai Pentagonului au spart baza de date a Corpului Garzii Revolutionare Islamice (IRGC), descoperind si ruinand o multime de retele iraniene care erau utilizate cu scopul de a detone rachete nucleare. 

In schimb, o declaratie publica a apartinut unui purtator de cuvant al campaniei de realegere a lui Trump. Acesta a declarat ca nu are nicio indicatie in privinta faptului ca a fost vizata campania in care este implicat. Deci, ce a anuntat Microsoft? “Astazi impartasim faptul ca am observat, recent, o activitate cibernetica semnificativa a unui grup amenintator pe care il numim Phosphorus, despre care credem ca este originar din Iran si este legat de guvernul iranian”, se arată in comunicatul emis de Microsoft pe aceasta tema.

Potrivit corporatiei americane, Phosphorus a incercat de mai bine de 2.700 de ori sa identifica conturile de e-mail ale anumitor persoane publice din America pe durata unei perioade de 30 de zile, intre lunile august si septembrie. Au fost atacate apoi 241 de conturi. “Conturile vizate sunt asociate cu o campanie prezidentiala a SUA, cu oficiali guvernamentali americani, fosti si actuali, jurnalisti care acopera politica globala si personalitati publice iraniene care traiesc in afara tarii”, au spus cei de la Microsoft.

In prezent, 19 democrati incearca sa fie desemnati candidati ai partidului pentru a candida  impotriva lui Donald Trump in 2020, in timp ce trei republicani spun ca intentioneaza sa-i conteste candidatura presedintelui-in-exercitiu din partea Partidului Republican. In cadrul declaratiei respective, nu a fost precizat in mod specific ce campanie a fost vizata de catre hackerii respectivi. Cu toate acestea, Reuters a raportat ca a fost campania de re-alegere a președintelui Trump, citand surse familiare cu operatiunea. Hackerii au incercat sa preia controlul asupra conturilor respective, in atacuri pe care Microsoft le-a catalogat ca nefiind „sofisticate din punct de vedere tehnic”. Compania a sustinut ca le-a comunicat acest lucru  detinatorilor conturilor afectate si ca au ajutat la protectia acestora.

Cu toate acestea, hackerii companiei tehnologice numita Phosphorus, cunoscuta si sub denumirea de APT 35 ar fi fost „extrem de motivati si dispusi sa investeasca [n.r. o gramada de] timp si resurse semnificative pentru a se angaja in cercetare si alte mijloace de colectare a informatiilor” despre conturile care au fost vizate. In incheiere, Microsoft a cerut tuturor clientilor sai sa-si configureze verificarea in doi pasi pentru conturile de e-mail si le-a sugerat oamenilor ingrijorati de securitatea conturilor lor sa-si verifice istoricul de autentificare.

Leave a Reply