| by Stiri Tehnologie | No comments

Co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, solicita desfiintarea companiei

In ciuda ultimelor promisiuni ale Facebook ca isi va remedia greselile privind protectia vietii private, co-fondatorul Chris Hughes spune ca directorul executiv al companiei, Mark Zuckerberg, are prea multa putere si ca societatea a devenit un monopol. Astfel, in cursul zilei de joi, Hughes a cerut desfiintarea Facebook intr-o declaratie pe care a acordat-o celor de la The New York Times. Co-fondatorul retelei sociale sustine ca este preocupat de faptul ca Zuckerberg s-a inconjurat de o echipa supusa, loiala, care nu-l provoaca atunci cand greseste. Aici nu pot sa-l contrazic pe Hughes, chiar pare ca Zuckerberg se inconjoara de oameni care se multumesc sa lucreze la una dintre cele mai mari companii din lume si tac in timp ce marele director executiv al companiei vinde date catre Cambridge Analytica, Amazon, Apple, Yahoo, Spotify si alte companii din domeniul tech.

Hughes concluzioneaza ca, prin urmare, ii revine guvernului sa-l ia la raspundere pe Zuckerberg si sa-i opreasca “puterea necontrolata”. Impreuna cu supravegherea Facebook, Instagram si WhatsApp, Zuckerberg controlează 60% din acțiunile cu drept de vot pe Facebook, potrivit lui Hughes. “Suntem o natiune cu o traditie de dominatii in monopoluri, indiferent cat de bine intentionati ar fi liderii acestor companii. Puterea de care beneficiaza i Mark este fara precedent si ne-americana”, a continuat Hughes in declaratia respectiva.

Intr-o declarație prin e-mail, Nick Clegg, vicepresedinte departamentului de afaceri globale si comunicatii al celor de la Facebook, a declarat ca reteaua sociala este dispusa sa accepte cu succes ca vine raspunderea pentru actiunile sale. “Nu impuneti responsabilitatea apeland la desfiintarea unei companii americane de succes”, a spus Clegg. “Responsabilitatea companiilor de tehnologie poate fi realizata doar prin introducerea unor noi reguli pentru internet, exact ceea ce a cerut Mark Zuckerberg”.

Hughes a declarat ca cei de la Comisia Federala pentru Comert (FCC) au facut o mare greseala atunci cand au permis Facebook-ului sa achizitioneze aplicatii precum Instagram si WhatsApp – si acum timpul se scurge pentru a se vedea clar urmarile negative ale acestui lucru. “Pana de curând, WhatsApp si Instagram au fost administrate ca platforme independente in interiorul companiei-mama, astfel incat să faciliteze procesul”, a spus Hughes. “Dar timpul este esential: Facebook lucreaza rapid pentru a le integra pe toate cele trei, ceea ce ar face mai dificil pentru FTC sa le impartă”.

Hughes avertizeaza totusi ca, chiar si in situatia in care Facebook se va desfiinta, reteaua sociala va fi in continuare profitabila. Iar simpla desfiintare a Facebook nu este suficienta, a spus Hughes, care a parasit compania in 2007, in urma unor scandaluri cu prietenul sau de atunci, Mark Zuckerberg. Co-fondatorul a cerut o noua agentie pentru a asigura companiilor de tehnologie protectia vietii private si pentru a crea linii directoare pentru discurs acceptabil pe social media. Hughes a adaugat ca, chiar daca nu se reuseste o desfiintare, presiunile pentru o supraveghere mai mare a acestor retele ar putea fi extrem de benefica. Hughes mai sustine ca este partial vinovat pentru situatia actuala.

“Îmi asum responsabilitatea de a nu fi suna alarma mai devreme”, a spus el.

Leave a Reply