| by Stiri Tehnologie | No comments

Apple si Qualcomm isi solutioneaza disputa licentelor inaintea procesului

Apple si Qualcomm si-au solutionat disputa privind licentierea brevetelor, incheind o disputa de peste doi ani de zile, la doar o zi dupa ce demararea procesului dintre aceste companii la o curte din San Diego. Cele doua parti au anuntat acordul surpriza intr-un comunicat de presa comun, marti, in timp ce avocatii celor doua companii isi prezentau argumentele in instanta in fata unu tribunal din California de Sud. Intr-adevar, trebuie sa felicitam aceste doua companii pentru sincronizare, insa un lucru pozitiv in toata aceasta chestiune este faptul ca cei mai castigati din acest compromis sunt utilizatorii. Insa, este cu siguranta un lucru amuzant faptul ca, la procesul respectiv, reprezentantii Apple isi prezentasera deja declaratiile in fata instantei, iar avocatul celor de la Qualcomm aproape ca si-a terminat argumentele atunci cand procesul a fost neintrerupt de aceasta veste neasteptata care, bineinteles, a socat sala de judecata.

Directorii executivi ai ambelor companii – Tim Cook de la Apple si Steve Mollenkopf de la Qualcomm – urmau sa depuna marturie. Recent, in ianuarie, Cook declarase ca producatorul de iPhone nu se afla in nici o forma de dialog cu cei de la Qualcomm. Ar trebui sa insemne ceva faptul ca, pana si atunci cand cele doua companii se apropiau de data inceperii procesului, existau zvonuri in ceea ce priveste o impacare si o noua colaborare intre Apple si Qualcomm pe fondul repetatelor intarzieri ale celor de la Intel de a dezvolta un modem care sa permita urmatoarelor modele lansate de Apple sa aiba conexiune la noua retea 5G. Se pare ca unele zvonuri au mai multa relevanta decat ar parea in contextul in care acestea apar.

Impacarea celor doua companii marcheaza o mare victorie pentru cei de la Qualcomm, care ar fi putut fi nevoiti sa-si schimbe intregul model de afaceri in cazul in care ar fi pierdut procesul in fata celor de la Apple. Acordul este, de asemenea, o victorie pentru consumatori, care vor avea, din nou, acces la procesoarele Qualcomm pe iPhone.

Victoria utilizatorilor, mai in detaliu

Acordul reprezinta un mare avantaj pentru utilizatorii de iPhone. Anterior, Apple si Qualcomm au fost colaboratori apropiați, Qualcomm furnizand procesoare de tip high-end pentru dispozitivele iPhone. Nici unul dintre rivalii companiei in domeniul dezvoltarii de procesoare – precum Intel – nu au dat dovada de faptul ca ar putea sa concureze cu viteza de conectare a procesorului Qualcomm, iar in prezent este singura companie care face poate dezvolte modemuri 5G anumitor producatori de smartphone-uri (intre care se numara Samsung si Huawei).

Incepand cu 2016, Apple a folosit modemurile Qualcomm pentru aproximativ jumatate din iPhone-urile pe care le-a lansat anul respectiv, insa a trecut la Intel pentru restul. Practica a continuat si in 2017, insa din cauza disputei de licentiere, iar cele mai recente dispozitive Apple, iPhone XS, XS Max si XR, sunt alimentate numai de procesoare Intel. Initial, s-a crezut ca nu va exista un iPhone 5G pana in 2020 sau chiar 2021, ori de cate ori erau stiri in ceea ce priveste intarzierile Intel de a face pasi pentru dezvoltarea acestor procesoare. Acest lucru ar fi pus Apple cu un an sau doi in spatele producatorilor ce ruleaza Android, intrucat au aparut deja smartphone-uri cu conexiune 5G.

Leave a Reply